Rigg- og ullseilgruppa

Gruppa ble stiftet i april 2012 og er en undergruppe i Oseberg Båtlag. Gruppa har ansvaret for vedlikehold, reparasjon og oppbevaring av stående og løpende rigg samt ullseilet til Saga Oseberg. Vi tilegner oss kunnskap om tradisjonshåndverk og metoder som er viktig å ta vare på for å utføre arbeidet på vikingvis.

Seilet impregneres med en blanding av fåretalg og tjære
Seilet impregneres med en blanding av fåretalg og tjære

Riggen består utelukkende av hampetau som er håndslått ved Hardanger Fartøyvernsenter. Riggen tjæres jevnlig for å bevare tauverket, hvert år løpende rigg og hvert andre år stående rigg. Det smøres på en blanding av tjære og råtran hvor det overflødige tørkes av og etterlater et klissete tauverk. Det lufttørkes før det plasseres tilbake på Saga Oseberg.

Seilet er håndvevet på flatvev under ledelse av Elle Bjønness. Det er brukt ull fra lokal gammelnorsk spælsau fra Preben Fossaas og garnet er spunnet hos Per Hoelfeldt Lund i Grimstad.

Seilet ble impregnert for første gang i juni 2014 med en blanding av smeltet fåretalg og 4% tjære. Dette ga oss et tettere seil, som bedret seilegenskapene ved at blant annet vendingene gikk lettere. Impregneringen gjentas ved behov, avhengig av bruk.

Seilet er et råseil som er ca 82 m2 (9,5×8,5) og veier 152kg med impregnering og tauverk. Det er nødvendig med 8-10 personer for å få heist seilet.

 

Kontaktpersoner

Nina Killie Øydvin, leder (ninakillie@hotmail.com)

Unni Ottosen, guiding/foredrag (unotto@online.no)

Elle Bjønness, vevteknisk (elle.bjonness@gmail.com)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com